Vés al contingut
x
Sabies que el bagel no és l’únic pa amb un forat al mig?

Hi ha altres pans al món que tenen la mateixa forma que el bagel, tot i que amb procediments de producció diferents (o no tant). Hi ha l’obwarzanek polonès, el girde xinès i el tarallo, el brazzatelle o el ciambelle italians, per posar uns exemples. No queda clar si algun d’aquests pans han tingut alguna influència en la història del bagel. Se sap, però, que un antecessor del girde xinès es feia en llocs de la ruta de la seda al seu pas pel nord de la Xina i que molts comerciants jueus europeus feien aquesta ruta. Podrien ells haver portat la recepta? Qui sap.

Sabies que bagel també es pot escriure beigel?

La grafia beigel, pronunciada en anglès "baiguel", s'acosta més al so de la paraula original en Jiddish que no pas bagel, pronunciada "beiguel" . Els entesos diuen, doncs, que la grafia correcta hauria de ser beigel i que bagel és una deformació deguda a l'èxit d'aquest pa en forma de donut a Amèrica del Nord, després de l'èxode jueu de mitjans del segle XX a causa de la segona guerra mundial. Malgrat tot, sembla que bagel s'ha acabat imposant arreu, tot i que si aneu a Londres, a les famoses botigues de bagels del carrer Bricklane, veure escrit beigel als seus cartells.

Sabies que cada any es fa una desfilada del bagel?

És als Estats units, naturalment, i se celebra cada juliol a Mattoon, Illinois, dins de la Festa del Bagel. Són cinc dies plens d’actes festius que inclouen bingos, concursos, fires i concerts patrocinats per un dels majors fabricants de Bagels del país: Lender’s. Durant l’edició del 1996 van celebrar la creació del bagel més gran del món, de 255 kilos de pès. Una bèstia de bagel.

Sabies que els bagels no se'ls van inventar els vienesos?

Sabies que la llegenda que el bagel va ser una invenció del vienesos per celebrar la victòria sobre els turcs al s. XVIII és només una llegenda? Diuen que un forner vienès va crear el bagel amb la forma d'un estrep. Concretament l'estrep del comandant de les forces aliades europees, el rei polonès Jan Sobieski, que van derrotar els turcs que assetjaven Viena el 1683. Però està documentat que el bagel ja existia a Polònia el 1610. Però això ja ho sabíeu.

Sabies que la primera menció escrita del bagel data del 1610?

El bagel es menciona per primera vegada per escrit en una regulació del consell jueu de Cracòvia del 1610. Es tracta d'un document que regulava les depeses de les cases jueves. El bagel era un producte fet amb farina de blat, quatre o cinc vegades més cara que la de sègol, més habitual. Per tant, com en d'altres productes cars o de luxe, com els diamants, se'n regulava l'ús. Els bagels d'aquella època estaven relacionats amb el naixament i la circunsició dels nens. Era un producte festiu.

Subscriu-te a Sabies que...?